Sidor

måndag 30 mars 2015

Idoler

Vi var för en tid sedan på en KAJ-konsert och pojkarna sa med glimten i ögat att vi kunde köpa skivor och få autografer "ti båånin" om vi ville. Nå jag har bara bett om en autograf i mitt liv och det var Bill Snell som skrev sitt namn på den klubba jag fick av honom efter att Akilles hade tagit bandyguld. De som kan bandy vet att det var rätt så länge sedan... Hur som haver. Skolan är ju i praktiken en plats utan idoler, utan värdefulla förebilder. Visst, varje lärare och vuxen i skolan agerar som rollmodell men idoler... Låt oss säga så här, hur många av de vuxna i din skola får skriva autografer, annat än på något gips där läraren får fylla ut det sista utrymmet efter att kompisarna har skrivit färdigt? Jag kommer inte heller på någon och det inkluderar i högsta grad även denna rektor.

Ta den lilla palten som dribblar omkring på gården timtals och föreställer att han är Ronaldo, flickan som sjunger framför spegeln med hårborsten i handen och drömmer sig till en konsert på ett fullsatt wembley, piloten, polisen, racerföraren mm. Varenda en av dessa förebilder har också gått i skola, vill vi ta ett stort (bokstavligen) exempel så plockar vi boxaren Robert Helenius som förutom sin skolkarriär också har en period som skolgångshandledare i bagaget. Varför är vi så dåliga på att ta in dessa idoler i skolan och låta dem agera förebilder för barnen och då talar jag om förebilder i skolsammanhang, Sportbladet hade Fredrik Lassas, en av de mera lovande fotbollsjuniorerna i Finland (Jag tror bröderna Jensen ligger bättre till men de noteras inte då de inte mera spelar i Finland utan sedan 2-3 år har huserat i Twentes akademi), har likt mången toppidrottare även visat framfötterna på den akademiska sidan. Varför inte ta in honom i skolan och låta honom berätta om hur han har kombinerat skolgång med tidskrävande hobbyn, sina ambitioner och hur han tänker få det att gå ihop. Hur gör Isac Elliot, Krista Sigfrids mfl?

Detta år börjar lida mot sitt slut och utvärderingsdiskussionerna står inför dörren. En del av den biten är ju att finna målen för kommande år och för min del kommer denna bit att vara en del av dem. Hur få in förebilderna i skolan och ge eleverna en boost av det, väcka intresset för läsning, matematik, musik, biologi etc. Steg ett måste ändå vara att luska ut vilka som är barnens idoler så att vi kan kontakta relevanta personer inom intressanta områden men den biten torde vara den lättaste delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar