Sidor

onsdag 4 mars 2015

Möbelscoutning på Isku

Vi var häromdagen på besök till Iskus fabrik i Lahtis. Dels för att vi har kontrakt gällande stadens upphandling av möbler med dem men också för att diskutera olika lösningar och deras kapacitet att möta våra önskemål. Vi kan väl säga som så att de inte hade något som vi direkt skulle ha plockat åt oss som den lösning vi söker men det fanns en hel del som skulle kunna bli något. På sitt sätt är det här med möbellösningar lite som att bygga lego. Man får använda fantasin och skapa något nytt med en massa baskomponenter.

Vi hade en del grundfrågor som behöver få svar/lösningar innan vi börjar handla möbler till den nya skolan. Saken är nämligen den att en försvinnande liten del av våra nuvarande kommer att hitta en plats där. Det kan hända att mina finska kolleger ser annorlunda på saken och har lösningar som avviker från mina men i "min" halva av skolan kommer det inte att finnas pulpeter. Vi skall ha lösningar som är flexibla. Låt denna video illustrera vad jag menar med flexibla:

Låt oss vara ärliga. Pulpeter är en statisk lösning. De är gjorda för att vara i fina rader med tysta elever som inte skall ha någon som helst interaktion. En produkt av industrialiseringen, som ifall någon har glömt det, är en grej från 1800-talet. Kanske dags för en "modernare lösning". Ironiskt nog när vi pratar om öppna lösningar och modern flexibel inlärningsmiljö så börjar det dyka upp en massa element som fanns på "de gamla grekernas tid". Kollegan smålog och konstaterade att det sixtinska kapellet egentligen uppvisar en modern öppen undervisningslösning. Kan vi då konstatera att vi har upplevt en mörk medeltid i undervisningen och nu igen kommer ut i ljuset? Nja, så lång skulle jag inte gå. Varje tid har sin skola och sina krav. Sanningen är väl att det auktoritära industrisamhällets skola inte mera möter informationssamhällets fritt fostrade (någon kan kanske till och med säga ofostrade) barn.

Marko Kuuskorpi skriver i sin avhandlig Tulevaisuuden fyysinen oppimisympäristö. Käyttäjälähtöinen muunneltava ja joustava tila att  det moderna klassrummet går lös på 80 kvadratmeter. I våra ritningar ritas det in klasser på 55... Detta innebär att vi måste skapa flexibiliteten med möbler snarare än yta. Vi kommer testa olika lösningar kring detta och den första i raden var denna stol:

Vi har denna nu i åk 5 samt 8 st i musiksalen. Eleverna älskade den men har också upptäckt vissa problem. Man måste kolla att väskans remmar kommer in ordentligt under stolen annars fastnar de i hjulen. Man får inte bordet ordentligt undan så gitarr spelar du inte på denna stol ( i alla fall ergonomiskt korrekt), bordet är anpassat för högerhänta. man kan sätta sig med stången mellan benen och få det bättre för en vänsterhänt men det blir krångligt då att sätta sig och stiga upp. Stolen kan inte heller justeras i höjdled och det innebär att den inte är något för yngre barn. MEN, våra elever har älskat den. De vrider sig lite fram och tillbaka i stolarna under lektionerna. Får utlopp för oron i kroppen utan att någon störs. Städerskorna konstaterade att klassen kunde städas på en bråkdel av den tidigare tiden och överlag är de blixtsnabba att möblera i olika grupper. Sedan kommer det en annan nackdel. Priset. Modellen med ställning för pekplatta går lös på 690 utan skatt...Å andra sidan. I vår skola kommer det att dimensioneras för 420 elever och om vi tänker att 23 klasser skulle ökas med 10 kvadratmeter á en byggkostnad på 3000€/kvadrat så skulle det innebära 690 000€ + en ökad intern hyra som vi lever med varje år. För den summan kan jag skaffa 1000 av dessa dyra stolar, dvs 2,5 st/elev.

Eller så kan jag titta på t.ex. Iskus alternativ.
Den saknar armstöd som kan vara både positivt och negativt. På denna modell finns det en skåra för pekplatta men den blir ett problem om du vill ha bk på en sådan här. Det fanns tydligen flera bordsalternativ så det kan ju finnas en bättre variant. Priset var väl mycket billigare än på Noden. Hållaren för böcker i samband med bordet är ett plus medan det på denna inte finns någon plats för väska (kunde läggas under noden eller hängas på armstödet). Bordet kan man tvinna hela vägen runt så på denna kan du spela gitarr ifall du vill. Denna kunde också justeras i höjdled så den passar bättre alla storlekars barn. Fatboyarna i bakgrunden var väl det Isku hade att erbjuda till myshörnorna.

Det fanns även "kivikko" här under är så pass hårda att de är bättre lämpade för t.ex. öppna lärmiljöer och som något att sitta och arbeta vid/på.

Det fanns ju motsvarande möbler även i andra former som kan vara roliga för eleverna att pussla ihop på olika kreativa sätt. I ett 55 kvadrats klassrum skulle dessa dock ta för mycket yta i anspråk och då ser jag dem mera som lösningar för större öppna miljöer.



Den här lösningen gillade jag. Då man satt sig i den fjärmades man av från ljudet utanför. Den bildade en sorts gruppkokong. Vi funderade på möjligheten att höja väggarna lite till och att hänga upp någon sorts tygtak/ skiva med infälld egen belysning för detta krypin. Detta är ett starkt alternativ till möbler för de tänkta större öppna inlärningsmiljöerna. I mitten bakom bordet på bilden kunde man hänga upp en 32-42" tv med t.ex. microsoft wireless display adapter för att ha som skärm för den teknik man vill spegla bilden ifrån.

Den här soffgruppen var uppbyggd av moduler (raka och rundade) och man kan i praktiken bygga den mindre eller större än detta. Den kan fungera som ett element i en öppen inlärningsmiljö där man samlas för att lyssna på en saga, få instruktioner eller föra större gruppdiskussioner.








Dessa bord var smidiga och jag ser dem som ett alternativ till allehanda utrymmen. De kan lätt flyttas då de är på hjul och kan i detta läge förvaras på liten yta. I detta knippe är 3 bord. Man kunde utveckla dem så att bordsskivan var större och kunde fungera även som skärm för projektor. Det skulle innebära att dessa bord borde ha någon sorts höjdjustering också samt en yta bordsyta som kan fungera som tuschtavla.

Dessa bord var en av många varianter där borden är tänkta att kunna möbleras i otaliga formationer med varierande antal personer i en grupp. I praktiken kan man i denna gruppering placera 6 personer men har alla en massa böcker och häften så blir det trångt. Passligt dock vid diskussion och om man tex. arbetar med pekplattor, mindre bärbara datorer.

 Då vi skapar de öppna inlärningsmiljöerna genom att plocka bort väggar mellan klasser så innebär det att vi har färre traditionella klasser än vi har undervisningsgrupper. Det leder till att lärare och elever inte mera har sitt eget klassrum och därmed ett specifikt rum där de förvarar sina saker. Vi måste alltså hitta vettiga förvaringslösiningar för 420 elever och ett antal lärare. För elevernas del måste dessa finnas i neutrala områden dvs platser där det inte sker undervisning. Detta skåp kunde vara en lösning som kombinerat med en ljudabsorberande vägg bakom skulle kunna fungera som avskiljande vägg mellan korridor och en öppen inlärningsmiljö.
För lärarna kunde man tänka sig denna sorts vagnar men jag är tveksam då det skulle innebära att vi måste avskilja kvadratmetrar för någon sorts "vagnsparkering" någonstans och det känns inte vettigt. Jag får fundera vidare på den biten...

Utöver detta såg jag den minsta modellen av ett litet ljudisolerat rum. Dessa är tänkta att vara för t.ex. lärare som behöver ett utrymme för konfidentiella telefonsamtal. Det finns även större varianter för smågruppsdiskussioner. Jag ser denna som ett vettigare alternativ än att bygga små telefonrum som en del av huset. Dessa kan flyttas och tas bort om man kommer fram till att de är onödiga eller på fel plats. Att plocka bort fasta väggar är betydligt jobbigare och leder till extra kostnader.

Vad gav då detta besök totalt? Jo bra att ha samarbete med en aktör som testar och kontrollerar vad varenda möbel har för effekt på ljudmiljön i ett rum (kanske andra också gör det så det behöver ju inte vara unikt på något sätt). Vi fick ansikten att kontakta kring planering av våra inlärningsmiljöer och dessa ansikten är en kanal för oss att kunna diskutera även ännu icke existerande möbler och lösningar och om de kan förverkligas. Visst vi står för en del av deras produktutveckling men bättre så än att vänta på något som annars aldrig kommer ut på marknaden. Sedan är det ju klart att det inte finns en sådan leverantör som kan leverera alla möbler till en skola. Vi skall ju inte ha en universal lösning utan en massa olika så att vi för varje enskild elev kan skapa ergonomin och arbetsmiljön som är bäst för denna. One size fits all brukar vara ett format som inte passar någon särskilt bra. Planeringen fortskrider och under processen kommer vi att testa olika lösningar för att förhoppningsvis ha en klar bild över vad som skulle vara den ideala möbelcoctailen i en flexibel undervisningsmiljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar